Download!Begin NU met het Eiwitrijke Recepten Kookpakket!

Yoga en Mindfulness-meditatie om angst te onderdrukken

Vele onderzoeken hebben, tot grote vreugde van de yogagemeenschap, onlangs aangetoond dat mindfulness-meditatie om angst te verminderen wetenschappelijk wordt onderbouwd. Het wordt soms, wanneer het in een wetenschappelijke omgeving wordt bestudeerd, ook wel mindfulness gebaseerde stress reductie of MBSR genoemd, maar het hoe dan ook een bewuste vorm van meditatie. Deze onderzoeken tonen aan dat mindfulness-meditatie in combinatie met een cognitieve gedragstherapie veelbelovend is voor de behandeling van sociale angststoornissen of SAD.

Er is zelfs een combinatie van een cognitieve gedragstherapie en mindfulness-meditatie ontwikkeld, die aandachtgerichte cognitieve therapie of mindfulness based cognitive therapy wordt genoemd. Deelnemers, die deze therapie ondergaan, blijken niet alleen een vermindering van de symptomen van angst te ervaren, maar ook van de symptomen van depressie.

Onderzoek naar het effect van meditatie op een sociale angststoornis heeft aangetoond dat een bewuste vorm van meditatie het zelfbeeld van de deelnemers daadwerkelijk kan veranderen. Tijdens een onderzoek onder leiding van de psychloog dr. Philippe Goldin mediteerden de deelnemers en vervolgens werd aan hen gevraagd om bijvoeglijke naamwoorden te selecteren, die hen beschreven. Na de meditatie waren ze eerder geneigd om woorden zoals ‘bewonderd’ of ‘geliefd’ te selecteren en minder geneigd om voor woorden zoals ‘lafaard’ of ‘bang’ te kiezen.

In feite hadden de deelnemers na de meditatie een voorkeur voor alle positieve woorden. Dit toont aan dat een mindfulness-meditatie daadwerkelijk een gevoel van welzijn met radicale psychologische gevolgen voor de beoefenaar kan geven, in plaats van alleen maar het bewustzijn te verhogen of de beoefenaar meer hulpmiddelen te geven.

Het effect van zelfkennis en bewustzijn moet zeker ook niet worden onderschat. Lang aangeprezen als het belangrijkste psychologische voordeel van bewust zijn tijdens de meditatie, heeft het ook vooral voor mensen die lijden aan een sociale angststoornis verstrekkende gevolgen. Omdat angst wordt gevormd door negatieve emoties uit het verleden en nutteloze toekomstprojecties, wordt door het bewustzijn naar het moment te brengen, het hoofdmechanisme van sociale angst en angst in het algemeen angst afgesneden.

Degenen die mindfulness-meditatie beoefenen, leren hun gedachten te laten voor wat ze zijn, gewoon gedachten en niet noodzakelijkerwijs waarheden. Dit helpt angstpatiënten zich los te maken van de spiraal van negatieve gedachten, die zo vaak angst veroorzaakt en waardoor hun emoties worden bevrijd en zich op andere dingen kunnen richten. Uiteindelijk kan dit de gebruikelijke cyclus van zelfvernietigende gedachten stoppen.

Het neemt slechts tien minuten per dag in beslag om je mindfulness-meditatie te beoefenen. Sommige mediteren voor langere periodes en sommige mediteren wat korter, maar tien minuten is de aanbevolen tijd om te helpen bij psychische problemen. Als je blijft oefenen, leer je veel over jezelf en verbeter je de kwaliteit van je leven.