Download!Begin NU met het Eiwitrijke Recepten Kookpakket!

Kies een FFP2 masker voor extra bescherming

Een FFP2 masker is slechts één van de opties die je hebt als je mondkapjes gaat kopen. In Nederland zijn alle niet-medische mondkapjes verplicht gemaakt in het openbaar vervoer en in openbare ruimtes. Ook in de auto, taxi of minibus moet je, als je met anderen rijdt, een mondkapje op. Er worden verschillende soorten mondkapjes aangeboden. Sommigen bestaan simpelweg uit een paar laagjes stof, terwijl anderen een filter bevatten die extra bescherming biedt. Lees hier over de werking van mondkapjes en de situaties waarin het FFP2 masker een goede keuze is.

Wat is een FFP2 masker?

Aan de code FFP2 kun je aflezen hoe goed het masker de lucht die je inademt filtert. Dit FFP2 masker is getest en heeft een keurmerk en CE markering gekregen. De maskers moeten voldoen aan de Europese Verordening Persoonlijke Beschermingsmiddelen en zijn bedoeld voor iedereen die regelmatig in aanraking komt met ongezonde lucht. Ze filteren schadelijke stoffen uit de lucht en ook virusdeeltjes. Ze worden veel gebruikt door mensen die werken in de bouw, maar nu tijdens de corona crisis hebben ze een andere functie gekregen.

De regels omtrent mondkapjes

In Nederland zijn de regels omtrent mondkapjes heel simpel. Je moet een mondkapje op en dat mag geen voorgebonden sjaal, spatscherm of zakdoek zijn. Ook is het niet de bedoeling dat je medische mondkapjes gaat dragen. Behalve dat zijn er geen regels over de kwaliteit van de kapjes. Je mag mondkapjes zelf maken – er is ondertussen een hele mondkapjes mode ontstaan – en het is dus in principe niet verplicht om een FFP2 masker aan te schaffen met een keurmerk.

De werking van niet-medische mondkapjes

De standaard niet-medische mondkapjes werken als een zakdoek die je voor je mond bindt. Ze houden de virusdeeltjes tegen die jij bij je draagt en uitademt, uitniest of uithoest. Ze beschermen jou niet voldoende tegen het oplopen van het virus. Dat is ook de reden dat deze mondkapjes juist verplicht zijn gemaakt in openbare ruimtes en vervoersmiddelen. Als iedereen een niet-medisch kapje draagt beschermen we elkaar. Een FFP2 masker houdt de virusdeeltjes wel tegen.

Verschillende mate van bescherming

Met een FFP2 kapje weet je zeker dat minimaal 94% van de deeltjes in de lucht worden tegengehouden. Er zijn ook FFP1 maskers en die houden 80% van de deeltjes tegen en FFP3 maskers houden 99% tegen. Schaf geen medische- of chirurgische mondkapjes aan (die herken je aan type I, II en IIR) want die moeten beschikbaar blijven voor het medische personeel. Een FFP2 masker sluit goed aan op het gezicht en biedt extra bescherming tegen de deeltjes in de lucht.

Heb jij een FFP2 kapje nodig?

In principe is een FFP2 masker dus niet verplicht, maar het kan wel wat extra bescherming bieden. Een standaard mondkapje filtert de virusdeeltjes niet uit de lucht, maar een FFP2 kapje doet dat wel. Dat geeft niet alleen gemoedsrust, maar ook een bewezen betere werking. Ben jij kwetsbaar of maak je je zorgen, dan is dit kapje een prima keuze.