Download!Begin NU met het Eiwitrijke Recepten Kookpakket!

Heeft kurkuma nut voor sporters?

In de Ayurveda (Indiase geneeskunde) gebruikt men al duizenden jaren kurkuma als medicinaal kruid. De laatste jaren is kurkuma populair aan het worden onder mensen welke aan fitness doen.

Kurkuma is familie van andere kruiden zoals gember, laos en kardemon. Het is de wortel van een plant. Vanwege haar kleur wordt kurkuma ook wel geelwortel genoemd.

Kurkuma ken je misschien wel van kerriepoeder waarin het zit of van Indiase curries waarin het veel gebruikt wordt.

Kurkuma kent vele gezondheidsvoordelen. Op het gebied van fitness heeft kurkuma de volgende voordelen:

  • Het versnellen van spierherstel na de fitness training
  • Het verminderen van de spierpijn na de training zodat weer eerder getraind kan worden
  • Het versnellen van het herstel van de spierschade na de training

Om het herstel van de spieren te onderzoeken hield een team van het Olympic Training Centre van Barcelona een onderzoek met curcumine supplementen. Curcumine is de werkzame stof in kurkuma.

Omdat kurkuma voor slechts 3% uit curcumine bestaat wordt vaak van curcumine supplementen gebruik gemaakt. Een ander ‘probleem’ van kurkuma is dat de werkzame stof curcumine slecht door het lichaam wordt opgenomen. Om de opname van curcumine te verbeteren wordt in kurkuma supplementen gebruik gemaakt van stoffen welke de opname bevorderen. Zo verbetert peperine (zwarte peper) de opname van curcumine tot wel 2000%.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Dat kurkuma nut heeft tegen spierpijn komt waarschijnlijk door haar ontstekingsremmende eigenschappen. Zo kan kurkuma gebruikt worden bij acute en chronische ontstekingen. Het helpt bij peesontsteking, jicht, reuma en spierpijn.

Dat kurkuma de spierpijn na het sporten verminderd is aangetoond in een goed opgezet Italiaans onderzoek. Bij dit onderzoek werden 20 mannen verdeeld in 2 groepen van 10 man. De ene groep kreeg curcumine supplementen terwijl de andere groep een placebo kreeg.

Ze lieten de mannen een pittige heuvel op rennen zodat ze spierpijn zouden krijgen. Ze begonnen 2 dagen voor het onderzoek al met het slikken van de supplementen en ook de dag na het rennen slikte ze nog de supplementen.

Uit de rapportages van de mannen welke deelnamen aan het onderzoek bleek dat de groep welke curcumine had geslikt minder spierpijn had. Het gaat hierbij specifiek om het type spierpijn wat je krijgt na een zware krachtsinspanning. Het type spierpijn wat je pas een dag na de training voelt.

Een curcumine supplement staat gelijk aan een uur bewegen

Bij een onderzoek werd een groep van 32 vrouwen in 3 groepen verdeeld. Een controle groep, een fitness groep en een curcumine groep. De controle groep deed niets anders dan normaal. De fitness groep ging iedere dag een uur trainen. En de curcumine groep deed niets anders dan normaal en namen dagelijks een curcumine supplement.

Na 8 weken werden de deelnemers opnieuw onderzocht. En de groep welke was gaan sporten had net zoveel bereikt op het gebied van hart- en vaatziekten preventie als de groep curcumine supplement gebruikers. De conclusie was dan ook dat een curcumine supplement gelijk staat aan een uur sporten als het op hart- en vaatziekten preventie aankomt.

Atorvastatine

Een medicijn welke voorgeschreven wordt om de kans op een hartinfarct te verminderen is Atorvastatine. De werking gerust op het verminderen van de bloedvetten zodat de kans op aderverkalking vermindert. Curcumine supplementen blijken net zo goed als dit medicijn te werken.
Mentale gezondheid

Ook voor onze mentale gezondheid is kurkuma een krachtig kruid. De werkzame stof van kurkuma, curcumine, heeft namelijk een positief effect op onze neurotransmitters serotonine en noradrenaline. De aanmaak en heropname van deze neurotransmitters wordt ook gestimuleerd met antidepressiva. Curcumine heeft daardoor de potentie van een antidepressiva.

Dit neemt niet weg dat je geen hulp hoeft te zoeken bij een depressie. Ga nooit zelfstandig proberen een depressie te verhelpen en zoek altijd hulp. Een depressie zal op meerdere fronten behandeld moeten worden.

Antioxidanten

Kurkuma kent vele gezondheidsvoordelen. Dit heeft het kruid te danken aan de vele antioxidanten waaraan het rijk is. Deze beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen veroorzaken oxidatie van cellen en weefsel. Antioxidanten kunnen dit voorkomen.

Behalve dat curcumine een antioxidant is, verhoogt het ook nog de activiteit van de lichaamseigen antioxidantenzymen.

Bijwerkingen van kurkuma

Bij het kijken naar bijwerkingen van kurkuma wordt gekeken naar de actieve stof van kurkuma: curcumine. Deze stof wordt als veilige stof geschouwd, al moet je er natuurlijk geen kilo’s van gaan eten, zoals van de meeste kruiden.

Er is ontzettend veel onderzoek verricht naar curcumine en kurkuma. Onderzoeken worden eigenlijk altijd gedaan met curcumine supplementen. Deze werkzame stof van kurkuma wordt zo altijd geïsoleerd gegeven om een maximaal gezondheidseffect te bereiken. Iets wat lastig is met kurkuma omdat dit slechts 3% werkzame stof bevat, je zou dan grote hoeveelheden kurkuma moeten gaan eten, wat door de sterke smaak van kurkuma niet te doen is.

Bij deze onderzoeken worden dosissen gebruikt welke varieerden van 1 gram tot 4 gram. Bij geen van deze onderzoeken kregen mensen last van serieuze bijwerkingen. In zeldzame gevallen kan men last krijgen van spijsverteringsklachten door het gebruik van curcumine. Denk hierbij aan brandend maagzuur, diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel.

Gluten

Wel kunnen mensen last krijgen van de vulstoffen welke de fabrikanten van curcumine supplementen gebruiken. Soms wordt namelijk gebruik gemaakt van gluten houdende vulstoffen zoals tarwemeel of roggemeel. Sommige mensen zijn gevoelig voor gluten. Indien je gevoelig bent voor gluten zal je daarom altijd moeten opletten als je een voedingssupplement koopt.

Bloedverdunners

Omdat curcumine het bloed verdunt kan curcumine beter niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunners. Het bloed kan dan te veel verdunt worden door deze combinatie. Dit kan problemen geven bij bloedingen.