Download!Begin NU met het Eiwitrijke Recepten Kookpakket!

Eten voor het sporten; wat is handig?

Veel mensen die sporten doen dat met een bepaalde reden. Sommigen willen van die overtollige kilo’s af, terwijl anderen het voor sociale redenen doen. Kortom, iedereen heeft zo zijn eigen doel. Wat wel voor iedere sport geldt is dat er op de voeding moet worden gelet. Of iemand nu aan het fietsen, voetballen of fitnessen is, het beste is om niet direct voor het sporten te gaan eten, maar er minimaal twee uur tussen te laten. Daarbij is het ook belangrijk om voldoende water te drinken zodat het energiepeil hoog blijft. Dit is slechts nog het topje van de ijsberg als het gaat om eten voor het sport. Wat is wel en niet verantwoord? Een medewerker van SpeelschemaWK.net legt het uit.

Grote of kleine maaltijd?

Het beste is om voor het sporten een kleine maaltijd te nuttigen. Het verteren van voedsel heeft nu eenmaal wat tijd nodig en dat duurt langer bij een grote portie. Wanneer dit niet op tijd is verteerd, dan is de kans op maagklachten erg groot. Er wordt zodoende onvoldoende bloed en zuurstof door het lichaam gepompt, waardoor het lichamelijke klachten kunnen opspelen. Het is daarom verstandig om altijd iets kleins te nuttigen.

Een kleine maaltijd is dus beter, maar ook hier is niet alles goed om te eten. Maaltijden die veel vet, vezels of eiwitten bevatten kunnen verkeerd op de maag vallen. Maar ook eten dat pittig is kan een verkeerde impact hebben. In dat geval is het juist goed om iets kleins te eten zoals een volkoren boterman, magere yoghurt of iets anders wat makkelijk verteerbaar is. Het moet iets zijn wat voldoende energie geeft waardoor het de sportprestaties kan verbeteren.

Lege maag

Het is zeer af te raden om te sporten op een lege maag. Wanneer er helemaal geen vezels of vezels of andere stoffen tot het lichaam komen, kan dit een negatief effect hebben op het lichaam. Er is weinig energie, waardoor er niet optimaal kan worden gepresteerd. Ook voor de vetverbranding kan het nadelige gevolgen hebben. Zorg daarom altijd dat er een kleine maaltijd van tevoren wordt genuttigd. Drink ook voldoende zodat het lichaam voldoende vocht kan vasthouden. Bij een tekort aan vocht en overmatig zweten kan het lichaam sneller uitdrogen, waardoor iemand flauw kan vallen. Voorkom dit en zorg dat de voorbereiding altijd juist is.